Despre noi

Istoricul bisericii

Biserica lui Dumnezeu nu dateaza de acum 2.000 ani, nici de la Moise, Avraam sau Noe, ci ea dateaza de 6.000 ani, de la creatiune, de la Adam si Eva. Insa dupa caderea in pacat, aceasta biserica a lui Dumnezeu a existat in orice moment al istoriei, in diverse ipostaze. Cartea Apocalipsei, la capitolul 12:17, vorbeste despre Biserica lui Dumnezeu ca fiind o “ramasita care pazeste poruncile lui Dumnezeu, si tine marturia lui Isus Hristos.”

Implinind toate poruncile lui Dumnezeu si tinand marturia lui Hristos asa cum ne sunt descoperite pe paginile Sfintei Scripturi, cautam sa implinim voia Mantuitorului nostru pe care Il iubim si pe care Il asteptam sa revina pentru a doua oara pe norii cerului pentru a-si instaura imparatia Sa vesnica. De aceea ne-am numit asteptatori ai revenirii Sale, adica adventisti.

In orasul Galati, lucrarea adventa a inceput in anul 1919, in casa familiei Grigoras, din str. Eternitatii, avand ca pastor pe fratele Toma iar ca dirijor de cor pe fratele Anghel Panait, care ulterior a lucrat ca pastor, iar dupa pensionare fr. Anghel a revenit in Galati, unde a slujit pana la moarte.

Intre pioneirii lucrarii advente din Galati pot fi mentionati si fratii Zamfir Ion si Zamfir Vasile, fratele Lefter Toader, Lefter Matei, Damianus, Tatu Neculai, Tatu Ioana, apoi fr. Constantinescu tatal si Constantinescu Dumitru zis si Nea Mitica, sora Enache Maria, Vasiliu Ioana si altii.

In anul 1923, aceasta prima comunitate de crestini adventisti s-a mutat intr-o incapere mai spatioasa din locuinta familiei Lefter Toader, din str. Sfintii Imparati, unde a functionat pana in anul 1926.

In perioada 1926-1928 ca urmare a cresterii numarului de membri serviciile de cult s-au tinut intr-un imobil din str. Mavromol in present numita Nicolae Balcescu.

In anii 1928-1935, Biserica A.Z.S. din Galati a inchiriat un locas de cult pe Aleea Constandache.In aceasta perioada ca pastori ai comunitatii au fost fratii Ascaleschii, Turturica, Artenian si Dasoveanu Grigore.

In anul 1935, Biserica a cumparat un teren si imobilul aferent, in str. Gradina Veche nr. 9, in prezent nr. 13.In locasul de cult din str. Gradina Veche, incepand cu anul 1935 pana in anul 1938, a functionat ca pastor Dasoveanu Grigore, iar din 1938 pana in 1943, ca pastor a fost fr. Olteanu Pavel.

Intre anii 1934-1940, Conferinta Bisericilor Adventiste de Ziua a Saptea numita “Dunarea de Jos” a avut sediul la Galati pe str. Alea Constandache, presedintele conferintei fiind fratele Neculai Alexe in perioada 1934-1938 si apoi Badescu Dumitru in perioada 1938-1944. In anul 1945, Conferinta s-a mutat la Braila.

In perioada celui de-al doilea razboi mondial, de la data de 01.01.1943 pana la 30.09.1944, comunitatile A.Z.S. din intreaga tara au fost inchise din dispozitia autoritatilor statului din acea perioada.

Dupa redeschiderea comunitatilor A.Z.S. in luna octombrie 1944, la Galati am avut ca pastor pe fratele Badescu Dumitru.Intre anii 1947-1952 la Galati am avut ca pastor pe fratele Ionescu Grajdinoiu, iar intre anii 1952-1973 la conducerea bisericii A.Z.S. au fost pastorii: Mirea Ionel, Delicote Nicolae si Ciuca Ion.

Din anul 1973 pana in anul 1975, am avut ca pastor pe fr. Radu Stefan care a plecat pentru scurt timp la Iasi apoi a lucrat ca pastor in Germania, in Australia si in S.U.A..

Intre anii 1976-1995 la conducerea Bisericii Adventiste locale s-au succedat urmatorii pastori: Vranceanu Aurel, Rosca Emanuel, Iacob Sterian, Geanta Daniel si Amarghioalei Daniel.

In anul 1991 Biserica Locala din Str. Gradina Veche a cumparat un teren in Str. Prunari nr. 10 in vederea construirii unui nou locas de inchinare.

Constructia Bisericii Crestine Betania

Constructia Bisericii Crestine Betania

Tot in acest scop, in anul 1992, dupa intense demersuri, s-a obtinut concesionarea unui teren in suprafata de 400 m.p. de la Primaria Municipiului Galati.

La data de 06.07.1993 s-a obtinut autorizatia de constructii a bisericii iar in data de 06.08.1993, orele 10, au inceput lucrarile de trasare ale fundatiei. Dupa o saptamana de la trasarea fundatiei au inceput lucrarile de excavatie pentru executarea fundatiei de catre fosta întreprindere de constructie I.C.O.R.

Lucrarile au fost incepute prin credinta, cum a afrimat fr. Gherghe Radu la Uniune, deoarece fondul valoric la data inceperii lucrarilor era de 3.5 milioane care insemna aproape nimic fata de cat era necesar.Intreprinderea de constructii I.C.O.R. a executat numai lucrarile de sapaturi, armare, cofraje si turnari de betoane la fundatie, pereti si planseu demisol, respectiv pana la cota zero. De la cota zero pana la cota +10 m, respectiv la acoperis, lucrarile au fost exectate de membrii bisericii, si cu angajarea unor muncitori calificati din afara bisericii, cum ar fi zidari, dulgheri, tinichigii.

Nu fara greutati insemnate, la sfarsitul lunii septembrie 1995, lucrarile de finisare fiind aproape terminate in date de 30.09.1995, s-a facut impartirea membrilor bisericii A.Z.S. din Galati, Str. Gradina Veche. Criteriul orientativ la impartire a fost atat dupa optiunea membrilor cat si dupa pozitia locuintei fata de Str. Cosbuc. Printr-o scrisoare de recomandatie comuna 249 de membri au fost transferati la biserica nou construita din Str. Prunari nr. 10.

La data de 06.10.1995, intr-o vineri seara, are loc primul serviciu divin la Betania, oficiat de pastorul Amargioalei Daniel. A doua zi, in data de 07.10.1995, in prima zi de Sabat la Betania, are loc alegerea primului comitet si se hotaraste si denumirea de Betania a comunitatii noastre. A treia zi de la mutare, duminica, in data de 08.10.1995, la Betania are loc primul botez oficiat de pastorul Amarghioalei Daniel, la care au incheiat legamantul prin botez un numar de 12 persoane.

In luna iunie 1996, fratele Amarghioalei a fost promovat in functia de conducere a postului de radio “Vocea Sperantei” si plecand la noua functie, la Galati a venit ca pastor fr. Robert Iosub, care a functionat pana la data de 25.07.1998 cand a venit pastorul Benone Lupu.

La doi ani dupa aceasta data, pastorul Benone Lupu merge in Italia, pentru a pastori o comunitate de acolo, iar lucrarea din comunitatea Betania este preluata tot pentru doi ani de pastorul Caciula Robert.

Dumnezeu randuieste apoi pe fratele Remus Soare pentru a ne pastori pana ce este ales director al departamentului Libertate religioasa in cadrul Conferintei Moldova. In timpul slujirii sale si sub indrumarea sa ia fiinta si acest site.

Dupa plecare fratelui Soare la Conferinta Moldova, din septembrie 2005, Betania este pastorita de fr. Cristian Trenchea, cu totii asteptand fericita noastra nadejde si aratarea marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos. Tit: 2, 13.

Pastorul Cristian Trenchea si-a incheiat slujirea in comunitatea noastra in vara anului 2010, incredintand lucrarea colegului sau, pastorul Eugen Chirilianu. Ne bucuram mult sa crestem in toate privintele, impreuna cu noul pastor si familia dansului.

Comments are closed.